Podcast over bouw van de nieuwe E120

Chris Vlaanderen, journalist van Landbouwmechanisatie, heeft een hele informatieve Podcast gemaakt over de bouw van onze nieuwe tractor, de E120. In 5 afleveringen zal hij elke drie weken ‘n aspect van de bouw belichten. Deze Podcast is te zien op: Landbouwmechanisatie, Soundcloud en Spotify.

In deze eerste aflevering van de Podcast gaat Paul van Ham in op alle vragen van Landbouwmechanisatie over de oorsprong van MultiToolTrac en de ontwikkelingen tot het nieuwe model, de E120. Met een klein team van jonge enthousiaste engineers wordt deze machine in Arnhem ontwikkeld en gebouwd.

Een tractor bouw je niet zomaar. En zeker niet als alles nieuw is en er geen voorbeeld zijn. Paul van Ham is 7 jaar geleden met MultiToolTrac begonnen. MultiToolTrac is de eerste elektrische tractor in de wereld. De MultiToolTrac is speciaal ontwikkeld voor boeren die werken met CTF.

Last van Bodemverdichting?

Tractoren, werktuigen en oogstmachines zijn de belangrijkste oorzaak van de verdichting van landbouwgrond. Bodemverdichting is een mondiaal probleem dat moeilijk is te voorkomen. Machines zijn nodig en de druk om efficiënt te produceren is groot. Lange tijd leken grotere machines met grotere capaciteit de toekomst. De laatste jaren lijkt er een kentering op te treden. Boeren vragen zich openlijk af waarom ze die zware machines nog zouden moeten gebruiken als de schadelijke effecten op de bodem en op de opbrengst zo duidelijk zijn. Controlled Traffic Farming is een hele goede methode om grote machines te combineren met weinig bodemverdichting. Met een nauwkeurige GPS en vaste rijpaden kun je banden en planten allebei geven wat ze nodig hebben: losse grond voor levendige plantengroei en vaste grond voor trekkracht en draagvermogen.

De nieuwe E120 is speciaal gebouwd voor akkerbouwers die willen werken met CTF. Maar ook in andere teelten is de sterke tractor met zijn uitgebreide mogelijkheden erg handig in het gebruik.